ARHITECȚI UITAȚI DIN ORADEA INTERBELICĂ. Un album din cimitirul memoriei

Pret: 
168,00
136,50
TVA Inclus
Titlu: 
ARHITECȚI UITAȚI DIN ORADEA INTERBELICĂ. Un album din cimitirul memoriei
Autori: 
MIRCEA PAȘCA;
An aparitie: 
2022
Nr. pagini: 
390
Format: 
A4
Disponibila: 
Da
ISBN: 
978-606-085-087-8

Arhitectura orădeană interbelică nu s-a bucurat de atenția și interesul arhitecturii din perioada 1890-1914 și nici nu este la fel de spectaculoasă. Cu toate acestea, perioada interbelică a însemnat o dezvoltare importantă a orașului, o extindere a sa, crearea mai multor cartiere, parcelări, trame stradale noi, dar și ridicarea mai multor clădiri care marchează și acum spațiul urban. Construirea locuințelor a fost domeniul care a avut cea mai mare amploare, chiar dacă arhitectura noilor clădiri ar putea părea una banală.

Clădirile interbelice orădene, mai ales cele moderniste, datorită simplității lor, nu sunt considerate demne de atenție, de interes. Ele nu sunt protejate în niciun fel, intervențiile asupra lor sunt considerate permise în orice manieră, ducând până la reconfigurarea totală a fațadei sau a volumetriei ori la demolarea lor. Simplitatea, echilibrul, decența, simțul măsurii nu mai sunt considerate valori, nu prezintă nici un interes în câmpul perceperii arhitecturii orădene în prezent. Tocmai prin scara umană de edificare, prin simplitatea și finețea detaliului, anumite clădiri, străzi, fronturi stradale compacte, parcelări, exprimă un mod de locuire, o anumită concepție despre modern și arhitectură și sunt martori ai unei epoci. Finețea, rafinamentul texturilor, al materialelor combinate, discreția plasticii arhitecturale nu sunt percepute și înțelese nici de către proprietari, nici de către majoritatea arhitecților.

Simplitatea, nuditatea unei case din anii 1930 sunt greu se suportat pentru proprietari și arhitecți, care în secolul al XXI-lea, au sindromul horor vacui, în consecință sunt aplicate diverse elemente pentru îmbunătățire, pentru exprimarea personalității proprietarului și a arhitectului. Placările cu polistiren, adăugarea de ornamente prefabricate (cumpărate din magazine) utilizarea materialelor noi, care transformă clădirea într-una anonimă din orice epocă, din orice loc, sunt practici contemporane. O bună parte dintre casele interbelice sunt distruse prin renovare, prin extinderi și modernizări