Arhitectul Anton Szallerbeck și stilul național românesc

Pret: 
190,00
135,00
TVA Inclus
Titlu: 
Arhitectul Anton Szallerbeck și stilul național românesc
Autori: 
Mircea Pașca;
Seria: 
Documente. Istorie. Mărturii
An aparitie: 
2023
Nr. pagini: 
423
Format: 
A4
Disponibila: 
Da
ISBN: 
978-606-085-145-5

   Actuala carte dedicată arhitectului Anton Szallerbeck este o ediție revăzută și completată cu noi informații și documente inedite, a volumului publicat în 2011 (Arhitectul Anton Szallerbeck, stil naţional românesc, şcoli greco-catolice în Oradea şi Beiuş).

   Este un volum bogat ilustrat, cu imagini, fotografii de epocă, documente și proiecte originale.

   Trei elemente s-au întâlnit în această poveste: Episcopul Valeriu Traian Frenţiu şi Episcopia Română Unită de Oradea, care sunt comanditarul şi angajatorul arhitectului, Anton Szallerbeck şi maniera stilistică national-românească. Acest stil era bine cristalizat în Regatul României, dar absent până în anii 1926 în Bihor. Stilul naţional românesc, deşi este prezent în Oradea şi în judeţul Bihor, nu are o pondere însemnată, comparativ cu alte modalităţi de expresie arhitecturală. Anton Szallerbeck este cel mai important şi prolific arhitect care a proiectat în stil naţional românesc în Bihor. Nu a conceput clădiri doar în această manieră. Episcopia Română Unită din Oradea nu a fost singurul comanditar care a preferat acest stil, dar a fost cel mai important.

   Anton Iuliu Szallerbeck s-a născut la Bratislava (Slovacia) în 8 martie 1887, a făcut şcoala medie la Budapesta, iar apoi, Şcoala Superioară Regală de Stat pentru Industria Construcţiilor din Budapesta, la secţia de construcţii / arhitectură, pe care a absolvit-o în 1908. În 21 iunie 1912, a susținut examenul de capacitate al arhitecților constructori. Începând cu 1 iunie 1926, a fost angajat ca arhitect al Eparhiei Române Unite de Oradea. A murit la Oradea, în 27 decembrie 1960.

   Cartea prezintă: raportul dintre stil - comanditar - architect; biografia și lista cu lucrările arhitectului Anton Szallerbeck; Clădirea Şcolii Normale Române Unite din Oradea (Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu); Seminarul Tinerimei Române Unite din Oradea (în prezent spații ale (Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” și Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB Cluj-Napoca, departamentul Oradea); Liceul Greco-Catolic de Fete din Beiuş; aripa nouă a Liceului Greco-Catolic de băieţi „Samuil Vulcan” din Beiuş; fosta stațiune montană Stâna de Vale; clădiri civile ale Bisericii Greco-Catolice; un album cu Biserici; vechiul Ștrand Municipal Oradea (dispărut); numeroase case și vile; clădiri care pot fi atribuite arhitectului.

   Studiul nu epuizează nici acum subiectul, rămân numeroase semne de înrebare, precum și proiecte ale arhitectului și documente de descoperit.

Mircea Pașca