Japonia Mea 私と日本

Pret: 
47,25
TVA Inclus
Titlu: 
Japonia Mea 私と日本
Title: 
My Japan
Autori: 
Oana-Maria Bîrlea (coord.), Ioana Ruxandra Toșu (coord.), Ioana-Ciliana Tudorică (coord.);
An aparitie: 
2019
Nr. pagini: 
263
Format: 
A5
Disponibila: 
Nu
ISBN: 
978-973-109-923-1

Deopotrivă deschis şi misterios, arhipelagul nipon atrage fără încetare atenţia culturii occidentale, în urmă cu câţiva ani, spre exemplu, revista L’Histoire a Institutului naţional francez de limbi orientale dedicând Japoniei un număr în exclusivitate. Materialul ce deschide prestigioasa publicaţie poartă titlul Ei au inventat secolul al XXI-lea, inspirat fiind de aprecierea că Japonia se numără, în prezent, printre cele mai mari exportatoare de bunuri culturale din lume: sushi, manga, kimono ...

Japonia nu înseamnă, la începutul secolului al XXI-lea, numai Japonia pentru japonezi, ci şi Japonia pentru celălalt. Nu este, prin urmare, deloc întâmplător că vibraţiile unui ţinut exotic ce fascinează, provocând şi invitând la apropiere, au rezonat şi în România. Astfel, ultimele statistici oferite de Fundaţia Japonia pentru Europa centrală şi de sud-est arată că România se situează pe locul doi la numărul de persoane interesate de învăţarea limbii japoneze şi pe locul patru la numărul de instituţii care oferă această posibilitate, învăţământul universitar absorbind jumătate din numărul celor ce studiază limba japoneză într-un cadru instituţionalizat.

Introducerea, în 1998, a specializării Limba şi literatura japoneză în curicula universitară a Facultăţii de Litere se înscrie în strategia generală adoptată la nivelul Universităţii Babeş-Bolyai, orientată înspre diversificarea ofertei academice. Iniţiativa acestei specializari şi-a propus să răspundă unei necesităţi de pregătire academică resimţită acut în spaţiul transilvănean, unde nu exista anterior posibilitatea unui studiu sistematic şi aprofundat al unei limbi şi culturi asiatice. Numărând anii care au trecut de la crearea acestei specializări, în toamna lui 2018, Departamentul de limbi şi literaturi asiatice i-a sărbătorit, împreună cu Centrul de studii japoneze Sembazuru, prin organizarea unui Simpozion internaţional: Nihongo dekimasu. 20 de ani de studii japoneze la Universitatea Babeş-Bolyai, concretizat prin publicarea volumului Japonia în caleidoscop, apărut la Editura Argonaut, în primăvara acestui an.

În dorinţa de a face trecerea de la cunoştinţe la cunoaştere în procesul educaţional, pe lângă activitatea didactică propriu-zisă, Departamentul de limbi şi literaturi asiatice, specializarea Limba şi literatura japoneză, acordă, pe parcursul unui an universitar, o importanţă deosebită activităţilor extracuriculare, organizate în colaborare cu Centrul de studii japoneze Sembazuru: Sesiunea ştiinţifică a studenţilor şi doctoranzilor, diverse workshop-uri de arte tradiţionale japoneze, mese rotunde pe teme de niponologie etc., cu participarea unor invitaţi, specialişti de prestigiu din ţară sau din Japonia.

 

 

- Cuvânt înainte: Prof.univ.dr.habil. Rodica Frenţiu, Lect. dr. Florina Ilis