O istorie a învățământului sătmărean postbelic

Pret: 
63,00
TVA Inclus
Titlu: 
O istorie a învățământului sătmărean postbelic
Title: 
A history of post-Satu Mare education
Autori: 
Radu David, Daniela Govor;
An aparitie: 
2019
Nr. pagini: 
447
Format: 
A4
Disponibila: 
Nu
ISBN: 
978-973-109-911-8

Lucrarea de față cuprinde un demers de reconstituire a unei perioade din istoria învățământului sătmărean postbelic, adus până în prezent. Chiar dacă s-au schimbat regimuri politice, sisteme de învățământ, legi și regulamente, titulaturi de instituții școlare, directori, profesori și elevi școala a rămas o constantă a societății. Desigur, este lămurit pentru fiecare capitol, contextul cultural și politic în care au funcționat unitățile de învățământ, pentru a contura o imagine de ansamblu.
Cartea este structurată în două părți. Prima parte, face referire la perioada 1940 – 2018, insistând asupra evoluției învățământului după reînființarea județului Satu Mare, în anul 1968. Informațiile istorice sunt completate cu frânturi dintr-o lume care a fost dedicată vieții școlare.
În partea a doua a cărții ne este prezentată fiecare unitate conexă a Inspectoratului Școlar precum și fiecare unitate de învățământ cu personalitate juridică care funcționează azi, în județul nostru. Este înfățișată și o scurtă istorie a Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare și a celor care, de-a lungul timpului, au coordonat activitatea acestei instituții – inspectori școlari generali, foștii „administratori” ai învățământului care, după talentul și priceperea lor, au marcat dezvoltarea sa.
Fotografiile atașate ne întregesc imaginea privind trecutul și prezentul fiecărei școli sau grădinițe. Cititorii cărții vor putea umaniza reconstituirea istorică cu valențele multiple ale vieții de elev a fiecăruia, cu propriile amintiri din povestea lor școlară.
Această lucrare, a cărei apariție am susținut-o, este un omagiu din partea noastră, adus tuturor înaintașilor ce au contribuit la minunata construcție care este educația.
Aduc mulțumiri autorilor, profesor Daniela Govor, inspector școlar și profesor Radu David precum și tuturor celor care au contribuit la apariția lucrării de față
. - Călin Durla, inspector școlar general - Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare