Orașul Constanța între anii 1918-1948  

Pret: 
63,00
TVA Inclus
Titlu: 
Orașul Constanța între anii 1918-1948  
Autori: 
Răzvan-Raul Ivan;
An aparitie: 
2022
Nr. pagini: 
388
Format: 
B5
Disponibila: 
Da
ISBN: 
978-606-085-093-9

Domnul profesor dr. Raul Ivan și-a asumat proiectul doctoral referitor la evoluția Constanței între 1918-1948, pe care l-a dus la final cu succes. Publicarea volumului de față este ultimul punct al demersului științific parcurs de autor. Domnia sa a investigat surse arhivistice locale și centrale, edite și inedite nu numai strict la evoluția orașului ci și a Dobrogei. În acest sens prin fondurile existente s-a deschis oportunitatea investigării adevăratelor cauze și premise care au stat la baza cercetării evoluției orașului Constanța între anii 1918-1948. Fondul Primăriei Constanța (1878-1950) formează baza documentară a informațiilor cu adevărat inedite, dar și alte fonduri arhivistice precum: Fond Inspectoratul Cadastral Constanța (1882-1949); Fond Prefectura Județului Constanța (1897-1950); Fondul Inspectoratului Școlar Județean Constanța (1919-1951), Fond Inspectoratul General Administrativ (1941-1950) i-au permis autorului să aducă în atenție noi și importante pagini din istoria Constanței. În dosarele cercetate se regăsesc texte, tabele, schițe, imagini și planuri-hărți.

Primul capitol sintetizează parcursul Constanței de la întemeiere până în 1918. Sunt evidențiate elemente esențiale precum: colonizarea greacă, întemeierea Tomisului, stăpânirea romană, exilul poetului latin Ovidius, conexiunile cu Imperiul Bizantin, călătorii străini, administrația otomană până în 1878, instalarea autorităților românești, construcția podului de peste Dunăre la Fetești-Cernavodă, calea ferată Cernavodă-Constanța, construcția portului modern Constanța, gara, uzină electrică, diversitate etnică și confesională, urbanismul, antreprenori și perioada de ocupație bulgaro-germană.

Capitolul al II-lea conturează dezvoltarea urbanistică a orașului Constanța după 1918, când autoritățile române au depus eforturi de refacere a localității afectată de perioada de ocupație. S-au făcut investiții în economie, transporturi maritime, feroviare, ș.a. Orașul s-a revigorat demografic și s-a dezvoltat urbanistic. În volum se face referire la educație, sănătate, turism, construirea de școli și dispensare, priorități care au constituit preocupări ale edililor orașului. După 23 august 1944 se impune treptat regimul comunist sub protecția trupelor sovietice, astfel că și la Constanța se aplică modelul stalinist.

Următorul capitol, al treilea, este dedicat de autor evaluării modului în care constănțenii își petreceau timpul liber, apelând la diverse forme de distracție și relaxare prin plimbări pe faleză, asistau la spectacole stradale oferite de artiști ocazionali sau puse în scenă la teatru. Aveau posibilitatea să vizioneze filme, să vadă meciuri și să practice diferitele sporturi care existau la aceea vreme. Prezența etniilor de diferite culte se poate vedea prin lăcașurile de cult. Toate aceste aspecte sunt cuprinse în presa locală care nu lipsește din peisajul constănțean, fiind de altfel și singura sursă de informare pentru cunoașterea activităților culturale. Volumul pe care autorul îl oferă cititorului este întregit cu anexe, hărți și imagini revelatoare pentru înțelegerea evoluției Constanței în perioada 1918-1948.

Parcurgând lucrarea domnului dr. Raul Ivan, cititorul va constata că se află în fața unei realizări meritorii. Monografia “Orașul Constanța între anii 1918-1948” îl promovează pe autor între istoricii importanți ai municipiului Constanța.

fragment din Prefață - Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea