Dr. Ioan Rațiu. 50 de ani din luptele naționale ale românilor ardeleni

Pret: 
47,25
TVA Inclus
Titlu: 
Dr. Ioan Rațiu. 50 de ani din luptele naționale ale românilor ardeleni
Title: 
Dr. Ioan Rațiu. 50 years of the national struggles of the Transylvanian Romanians
Autori: 
Valentin Orga, Alexandru Bud;
Seria: 
Documente. Istorie. Mărturii
An aparitie: 
2018
Nr. pagini: 
300
Format: 
B5
Disponibila: 
Nu
ISBN: 
978-973-109-845-6

„În istoria României moderne, anul 1918 are o valoare deosebită, fiind borna de naştere a statului naţional unitar. Încă din anul 2010 statele europene s-au pregătit să marcheze evenimentele petrecute pe continent cu 100 de ani în urmă, în anii Marelui Război (1914-1918), indiferent că s-au aflat în tabăra învingătorilor sau a învinşilor. Timpul trecea și se putea remarca tot mai clar lipsa unor strategii la nivel naţional de cercetare, valorificare, promovare a experienţei acelor ani, care s-au încheiat în mod favorabil pentru România, aflată în tabăra învingătorilor.

Din păcate Centenarul Marii Uniri era departe de a fi marcat cum se cuvine. Existau inițiative timide, individuale sau de grup, reduse ca arie, cu susțineri financiare modeste. Pe ultima sută de metri, adică în anul 2018 lucrurile au început să se precipite și a apărut o aglomerație de evenimente, care indiferent de format, subiect, adresabilitate, nu de puține ori fără vreo legătură cu subiectul Centenar, au fost conexate acestei „mărci” a anului 2018.

Pe de altă parte, există o accesibilitate extrem de scăzută la fonduri documentare, datorată dotărilor precare și personalului redus numericește, atât din Arhive cât și din biblioteci.

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a demarat în anul 2017 un proiect propriu, în care urmărește să marcheze Centenarul Marii Uniri într-un mod specific profilului instituțional de structură infodocumentară, exploatând experiența în domeniul producerii și gestionării informației digitale. Au aderat la acest proiect firma NTT Data și Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai.

Proiectul „1918 Transilvania 100 plus” își propune să realizeze o bază de date amplă care să aibă ca idee centrală anul 1918 și realizarea României Mari, dar care să pornească de la începutul sec. al XIX-lea și să ilustreze modul în care de-a lungul unor cicluri istorice, românii din Transilvania - și nu numai - s-au raportat la ideea de unitate a tuturor românilor. Prin conţinutul său, baza de date constituie o sursă de informaţii pentru cercetătorii evenimentelor, fenomenelor, activităţii personalităţilor din perioada 1800-2018.” - fragment din volum